Kumpi päättää – vaalikone vai sinä?

Jotkut ovat olleet sitä mieltä, että herrat Gauss ja Cooper olisivat saaneet jäädä syntymättä. Monet ajattelivat muutama viikko sitten, että vaalikoneen keksijä olisi saanut jäädä syntymättä. Ihan tämmöinen kuntavaaliehdokas maalta on hikoillut ja miettinyt parin koneen kysymyksiin useita tunteja, että olenko lähes samaa mieltä vai lähes eri mieltä vai kenties samaa mieltä, jos en ole eri mieltä. Jännittävin kohta on se, kun vaalikoneet on avattu myös äänestäjille. Menenpä ehdokkaana testaamaan koneella, kuka olisi minun ehdokkaani. Hämmästys on suuri, kun en ole itseni ehdokas sadalla prosentilla, iloinen voi olla, jos saan itseni ylipäätään ykköseksi.

Helsingin Sanomien sunnuntain (19.3.) yksi pääkirjoituksen aihe oli otsikolla: ”Vaalikoneet ovat hauska apu ehdokkaan valinnassa”. Kirjoituksessa kerrotaan, että vaalikoneet ovat saaneet alkunsa Yhdysvalloissa internetin sinkkusivustojen treffipalveluista.

Niinhän se menee – elämän kumppanin ja vaaliehdokkaan etsinässä – samoja asioita ja arvoja etsitään ja yritetään löytää sopiva kasvo. Jotkut karsiutuvat oitis pois, ”top viidessä” saattaa olla ihan kummallisia hahmoja ja harmaalle alueelle jää kaikenlaista. Kuka tästä ottaa selvän? Ollaan eri mieltä ja samaa mieltä, mutta mikä on asioiden painoarvo? Arvot ylipäätään?

Kuten kumppania etsiessä, niin vaaliehdokkaankin valinnassa kannattaa tutustua toisiinsa. Erilaisten viestien lisäksi, kannattaa sopia treffit. Nyt käynnissä olevia kuntavaaleja ajatellen on tärkeää, että äänestäjä ja ehdokas kohtaavat ihan nokakkain. Kannatta sopia treffit, jutella, kuunnella, vaihtaa ajatuksia, tutustua toiseen. Täällä Pälkäneellä se on erityisen helppoa. Voimme puhua asioista myös  torilla, kaupan kassalla, kirjastossa, kirkossa, päiväkodin pihalla, Kostiakodin olohuoneessa, lenkkipolulla, kuntosalilla.

Kuntapolitiikassa Pälkäneellä tehdään harvoin puoluepolitiikkaa, konkreettiset asiat ovat tärkeitä, mutta jos en äänestäisi itseäni, miettisin ehdottomasti ensin, mikä on ehdokkaan arvomaailma.

Tiina Kokkola
tiina.kokkola@sci.fi

 

 

 

Kommentointi on suljettu.